Türkiye Merkez Bankası Başkanı enflasyonla mücadele sözü verdi
Türkiye Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Çarşamba günü verdiği bir mülakatta sıkı para politikasının devam edeceğini vurgulayarak enflasyonu düşürme konusunda güçlü bir kararlılık ifade etti.
Şubat ayında göreve başlayan Karahan, veriler bankanın dezenflasyon yörüngesiyle uyumlu hale gelene kadar politika sıkılığının sürdürülmesinin önemini vurguladı. Halen kaydedilmesi gereken ilerleme olduğunu ve aylık enflasyon trendlerinde kayda değer ve sürekli bir düşüşün gerekli olduğunu belirtti.
Bankanın kararlı yaklaşımı, Türkiye’nin yıllık enflasyon oranının Haziran ayında %71,6’ya gerileyerek Mayıs ayında kaydedilen %75,45’ten belirgin bir iyileşme göstermesinin ve Kasım 2022’den bu yana en yüksek orana ulaşmasının ardından geldi.
Aylık enflasyon da kayda değer bir düşüş göstermiştir. Bu iyileşmelere rağmen Karahan, Haziran ayındaki düşüşü uzun vadeli bir eğilimin göstergesi olarak değerlendirmek için erken olduğunu belirtiyor.
Haziran 2023’ten bu yana Merkez Bankası faiz oranlarını toplam 4.150 baz puan artırmış ve Mart 2023’te 500 baz puanlık bir artışla faiz oranını %50’ye çıkarmıştır. Bu agresif eylem, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan düşük faiz politikaları dönemini tersine çevirdi.
Karahan’ın yorumları, Goldman Sachs’ın Türk lirası üzerindeki baskılar nedeniyle Eylül ayı civarında olası bir faiz indirimi tahminlerine rağmen, yaklaşan bir politika gevşemesi beklentilerine karşı çıkıyor gibi görünüyor. Lira dolar karşısında hafif bir değer kaybı yaşayarak 32,5675 seviyesine gerilerken, İstanbul’un ana hisse endeksi Perşembe günü %0,5’lik bir yükseliş kaydetti.
Merkez Bankası yılın ikinci yarısında dezenflasyonun başlayacağını ve sıkı parasal duruş nedeniyle yılsonu enflasyon oranının %38 olacağını öngörüyor. Bu tahmin, enflasyon oranının yıl sonunda %42 civarına düşeceğini öngören ekonomistlerin beklentilerinden daha iyimser.
Karahan’ın şahin tonu ve Merkez Bankası’nın eylemleri, enflasyonist baskıları ele almak için temkinli ancak kararlı bir stratejinin altını çiziyor ve ekonomik verilerin izlenmesine ve politikada erken değişikliklerden kaçınmak için beklentilerin yönetilmesine vurgu yapıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.